A muffin egy olyan népszerű sütemény, amit könnyen elkészíthetünk otthon, és számos ízvariációban élvezhetünk. Ezek az apró, pohár alakú sütik kiválóak reggeli, uzsonna vagy desszertként, és ideálisak gyors és finom édesség elkészítésére, amikor csak egy kis édes csemegére vágyunk.

Muffinok számos ízben és változatban kaphatók. Lehetnek édesek, sósak, gyümölcsösek, diósak vagy akár fűszeresek. Az ízek és feltétek kombinálásának lehetőségei szinte végtelenek, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A muffinok eredetének pontos története nem egyértelmű, és több elmélet is létezik az első muffin készítőjével kapcsolatban. Általában azonban azt tartják, hogy a muffinok Angliában, a 18. században jelentek meg. Egyes források szerint a muffinok az angol crumpet (egyféle hagyományos angol palacsinta) változataként kezdtek el készülni. A muffinok eredetileg kissé laposabbak és tányérszerűek voltak, hasonlóan a crumpetekhez. Az angol muffinokat gyakran a tűzön vagy sütőben sütötték.

Crumpet - angol palacsinta

 

Később, az évszázadok során, az amerikai változatuk is kialakult valamikor a 19.század közepén. Az amerikai muffinok kissé eltérnek az angol változatoktól, magasabbak, nagyobbak, és számos ízesítéssel elkészíthetők.

Az első muffin recept pontos eredete nehezen visszavezethető, mivel a muffinok kialakulása és népszerűsége az évek során fokozatosan alakult ki. Hogy pontosan ki volt az első, aki muffint készített, nem tisztázott, de a muffinok mára világszerte népszerű édességekké váltak, és számos ízesítési és variációs lehetőséget kínálnak a mai napig.

Ez a gyors csokis muffin recept egyszerű és gyorsan elkészül, így ideális választás, ha gyorsan szeretnél valami finom süteményt készíteni.

Hozzávalók:

2 bögre finomliszt

1 bögre cukor

200 g étcsokoládé

3 ek cukrozatlan kakaópor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 db tojás

160 g joghurt

1 dl tej (kb. fél bögre)

1 teáskanál vaníliaaroma

0.5 dl napraforgó olaj (kb.negyed bögre)

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat a cukor kivételével összekeverjük egy tálban. A csokidarabokból hagyjunk néhányat a tetejére is.

A tojást a cukorral habosra verjük, majd mehet bele a joghurt, a tej, az olaj és a vanília aroma.

Végül a tojásos masszához adjuk a lisztes keveréket.

Muffinpapírba adagoljuk, a tetejére helyezünk pár csokidarabot, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.


HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!