A "fekete folt" jelzőt ne értse félre senki, én arra értettem, hogy kicsit jobban hagyom megsülni a zöldségeket a pikánsabb íze miatt.

Több kiváló recept látott már napvilágot a paprikakrém különféle variációira. Most olyan, saját receptet mutatnék be, amelyet időbe telt kikísérleteznem. A pikantériája abban rejlik, hogy kicsit tovább hagyom sülni, hogy kicsit odaégjen, illetve a fokhagymát nem spórolom ki belőle. Aki így szereti, annak igazi csemege lesz finom pirítósra, vagy húsok mellé, esetleg mártogatósnak. Általában a legtöbb paprikakrém a piros húsú kápia paprikából készül; én kizárólag a sárga színű TV paprikából készítem. Fontos megjegyezni, hogy ne keverjük össze az ajvárral, amelyben nemcsak paprika van, ugyanis létezik a 'sima' paprikakrém. 

Következzen tehát maga a recept.

Hozzávalók egy kis üvegnyi mennyiségre (190-200 gramm): 

- 4-5 db TV paprika

- 1 db vöröshagyma 

- 3-4 gerezd fokhagyma

- fokhagymás só, rozmaring ízlés szerint

- étolaj a sütéshez

A paprikákat megmosom, félbevágom, a tetejüket kivágom, magtalanítom. A hagymát megpucolom, megmosom, felszeletelem. A fokhagyma gerezdeket szintén. A tepsi alját megolajazom, majd a zöldségeket berakom. Ízlés szerint megszórom fokhagymás sóval és rozmaringgal (én néha még egy kevéske szerecsendiót is szórok rá, ha úgy találom). A tepsi tartalmát összekeverem, hogy mindenhol egyformán olajos és fűszeres legyen. Amennyiben szükséges, még adok hozzá olajat, hogy nem égjen oda teljesen. A sütőt nem kell előmelegíteni. Mivel nekünk gázüzemű van, ezért én 10-15 perc alatt sütöm 180-200 fokon. Ha nincs rajta elég 'fekete folt', akkor lekapcsolás után kis időre benne hagyom a sütőben, majd botmixerrel pépesítem, de úgy, hogy itt-ott tartalmazzon zöldségdarabokat. Megkóstolni ér; ha sósabbra szeretném, lehet hozzáadni kevés sót. Utána mehet a kis üvegbe, amelynek a tetejét még nem zárom le a hűlés miatt. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe a következő étkezésig.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!