A teljes állományt fel kell számolni.

Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei hízólúdtelepen. A Kerekegyháza településén található, mintegy 2.800 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Az állomány felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Pár hete a Békés megyei Nagykamarás településén található, mintegy 10.000 hízóludat számláló állományt nyilvánították madárinfluenzával fertőzöttnek.

Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!